Patlamış mısır mutfaklarımızda hak ettiği değeri henüz vermediğimiz hem hiç kimyasal işlem görmemiş, hem uzun süre tok tutmasıyla öğün sayımızı azaltabilecek, hem de içerdiği bitkisel antioksidanlar, vitaminler ve mineraller ile ihmal edilmemesi gereken bir besin kaynağıdır.
Her şeyden önce diğer kuruyemişlerle karşılaştırdığımızda 100gr yağsız patlamış mısırda 186 kalori varken, aynı miktar kavrulmuş tuzsuz ay çekirdeğinde 582 kalori ve yer fıstığında 567 kalori vardır. Bir seferde rahatlıkla 100’er gr ay çekirdeği veya fıstık yiyebilecekken, bir porsiyon patlamış mısır sadece 20-25gr’dır. Aynı zamanda patlamalık mısır diğer atıştırmalıklarla karşılaştırdığımızda fiyat avantajıyla da öne geçmektedir. Ayrıca akşam yediğimiz patlamış mısır yüksek miktarlı lif bileşenleriyle uzun sürede sindirildiğinden, akşam yemeği ihtiyacını da büyük oranda giderir.
Henüz hak ettiği önemi görmemişse de patlamış mısırı herhalde sevmeyen yoktur. Özellikle TV izlerken, soğuk kış gecelerinde ve sinemalarda vazgeçilmezimizdir. Yapılışı ise oldukça kolay olup, ister bir miktar yağ ile istenirse yağsız kolaylıkla patlatılabilmektedir. Kişinin zevkine göre tuz, peynir, çikolata, karamel, şeker ya da baharat ilavesiyle tatlandırılabilir.
Yapılışından yola çıkarsak, patlamış mısırın nadir kimyasal işlem görmemiş besin kaynaklarından biri olduğu söylenilebilir, yani bir nevi ‘tarladan soframıza’ en doğal besin kaynaklarından biridir. Aynı zamanda GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermemesi patlatmalık mısırın en büyük avantajlarından biridir.
Mısır içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Tam bir potasyum deposudur, önemli miktarda karbonhidrat içerir, protein açısından zengindir, doymamış yağlar ve sodyum da ihtiva eder. İyi bir magnezyum kaynağı olan mısır, fosforun yanı sıra manganez ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır.
Besin Öğeleri Değerler %Günlük Miktar
Kalori 181 9.1%
Yağ 2.3 g 3.5%
Karbonhidrat 35.6 g 11.9%
Şeker 35.1 gr 11.7%
Protein 5.1 gr 10.2%